Cum scoatem politicul din Curtea Constituțională? Cum încetăm cu numirile politice, care mai apoi atrag decizii politice? Și dacă nu este așa, cei mai mulți români asta cred.
Este în bună regulă ca la un meci important de fotbal arbitrii să fie foști jucători de la una dintre echipele care urmează să își dispute campionatul?
Oare este ok ca un fost stelist să poată dicta penalty în favoarea echipei Steaua? Este ok ca un fost dinamovist să valideze un gol al echipei Dinamo care pare marcat din poziție de ofsaid? Oare e ok ca un fost rapidist să anuleze golul primit de Rapid? Și exemplele, în mod evident, pot continua cu Craiova, Timișoara , Cluj și celelalte echipe frumoase din campionatul României.
Răspunsul este evident: NU! Nu este OK, pentru că în acel moment suporterii vor striga: furt! Asta în condițiile în care poate arbitrul a luat o decizie corectă sau, deși a luat o decizie greșită, el e convins că este cea corectă, nefiind la mijloc nicio manoperă dolosivă.
Atunci oare de ce este ok să pui oameni politici la Curtea Constituțională? Curtea Constituțională joacă un evident rol de arbitru între puterile statului, între partidele politice pentru că este singura entitate care poate stabili dacă o anumită conduită este sau nu constituțională. Poate anula alegeri, poate invalida numiri de Prim-miniștri, poate stabili neconstituționalitatea unor legi. Puterea Curții este aproape nelimitată când vine vorba despre conflictele apărute între diversele autorități ale statului.
În curând vom avea trei numiri noi la CCR – una Camera Deputaților, una Senatul, una președintele României
Deja se vehiculează nume de politicieni care ar urma să ocupe aceste înalte demnități. Este ok ca un PSD-ist să se pronunțe pe chestiuni care vizează interese ale PSD? Dar un PNL-ist pe aspecte ce țin de interesele PNL. Cu siguranță nu. Oamenii, și aici ne includ și pe noi, politicienii, sunt ființe subiective. Un fost PSD-ist, un fost PNL-ist sau chiar un fost USR-ist judecător la CCR nu va uita afinitățile de partid. Chiar dacă este de bună credință și nu este răuvoitor, tot nu se poate deroba de conexiunile, de oamenii și interesele care l-au ridicat și menținut în funcții politice.
Sunt oameni cărora profesional nu li se poate reproșa nimic, dar a căror încărcătură subiectivă nu le permite să fie imparțiali când vine vorba despre tranșarea unor conflicte de natură constituțională.
Nu în ultimul rând trebuie să înțelegem că justețea, echitatea și dreptatea împărțite de Curtea Constituțională prin deciziile sale trebuie să fie incontestabile. Or acest lucru se poate înfăptui doar dacă imparțialitatea judecătorilor nu poate fi pusă sub semnul întrebării.
Sunt două soluții aici: Responsabilizarea partidelor care au majoritate și pot face numirile de judecători ai CCR, respectiv responsabilizarea Președintelui Republicii când numește judecătorii la CCR. O a doua variantă are în vedere modificarea Constituției și aici o idee poate fi trecerea competențelor CCR către Înalta Curte de Casație și Justiție.
Până atunci însă le doresc mută înțelepciune și responsabilitate celor de la PSD, PNL și UDMR în ceea ce privește numirile viitorilor judecători CCR. Poate se vor îndrepta către profesioniști ai dreptului, apolitici.