Proiect achizitii sectorul 5

Hotărâre privind diminuarea valorii produselor, serviciilor și lucrărilor ce se pot achiziționa în mod direct, în temeiul art. 7 alin. (5) din Legea nr. 98/2016, precum și creșterea gradului de transparentizare a achizițiilor publice realizate de aparatul de specialitate al Primarului, a instituțiilor și societăților aflate în subordinea Consiliului Local Sector 5 

Necesitatea adoptării proiectului – identificarea problemei: 

Deși Sectorul 5 este cel mai sărac sector al Bucureștiului, banii cetățenilor sunt cheltuiți fără niciun control pe bunuri și servicii a căror utilitate nu poate fi verificată. O parte foarte mică din cheltuielile făcute răspund nevoilor reale ale locuitorilor. 

Achizițiile publice pe care le realizează Primăria Sectorului 5 și subordonatele sale consumă surse considerabile din bugetul primăriei care provin din taxele și impozitele cetățenilor din sectorul 5. De mai bine de 22 de ani observăm cu bugetul Primăriei se scurge prin aceste achiziții publice. 

În primul rând trebuie observat faptul că UAT Sector 5 a avut în anul 2021 un total al achizițiilor publice directe în valoare de 44.990.914 lei, adică 50% din toate achizițiile publice făcute de cel 6 primării de sector și Primăria Generală. Această valoare este total disproporționată față de cele făcute de celelalte sectoare și de Primăria Generală. 

Nu există din nefericire niciun control cu privire la achizițiile pe care le realizează aceste entități. Mai mult, s-a dovedit că în timpul administrației PSD și a Primarului Daniel Florea din perioada 2017-2020, fostul primar Marian Vanghelie, cu ajutorul mai multor angajați din primăriei și din societatea Economat ce se află în subordinea Consiliului Local Sector 5 au reușit să fraudeze bugetul UAT Sector 5 cu peste 250 milioane lei, prin intermediul unor achiziții disproporționate, cu prețuri și de peste 8 ori mai mari decât cele practicate pe piața concurențială. 

Soluția: 

Pentru a opri această modalitate de a cheltui banul public este nevoie ca achizițiile publice, chiar și cele directe, să beneficieze de un control adecvat și de o publicitate serioasă, menită a atrage cât mai mulți contractanți dornici să liciteze. În acest mod se asigură că achiziția se realizează la cel mai bun preț pentru calitatea cerută de UAT Sector 5 București, respectiv de către instituțiile și societățile din subordinea Consiliului Local Sector 5. 

Totodată, dat fiind faptul că o bună parte a achizițiilor publice directe realizate de UAT Sector 5 s-au realizat în limita maximă a plafonului stabilit de Legea nr. 98/2016, considerăm că diminuarea acestui prag pentru produse sau servicii la 80.000 lei fără TVA, respectiv pentru lucrări la 200.000 lei fără TVA va asigura o reducere consistentă a cheltuielilor cu  achizițiile directe ale Sectorului 5 care au reprezentat în anul 2021 peste 51% din totalul achizițiilor directe realizate de toate sectoarele și Primăria Generală a Municipiului București. 

Stadiul proiectului 

Majoritatea Consilierilor Locali din Sectorul 5, formată din PSD PNL a respins acest proiect.

Descarca HCL proiect aici